Over Cardo Architecten Rotterdam

Bart van den Ouden, oprichter van Cardo Architecten, is van oorsprong volkshuisvester / stedenbouwkundige. Al vroeg in zijn carrière werd hij betrokken bij de revitalisatie van oude volkswijken die als gebied onder de loep werden genomen. Woningen moesten worden verbeterd, er moest werkgelegenheid komen, aan diversiteit worden gewerkt. Kortom, the workx! Projecten die naadloos aansloten op de kennis en kunde van de jonge architect én precies pasten bij zijn sociale en maatschappelijke betrokkenheid. Enthousiast werkte hij mee aan de herontwikkeling van diverse gebieden die een totaal nieuw elan kregen. Kleine woningen werden in sommige wijken bij elkaar getrokken en verbouwd tot ruime woningen om te voldoen aan de nieuwe wooneisen. Bart werkte en dacht mee van het prille begin tot de oplevering van de vernieuwde wijken.

All rounder

Door de jaren heen ontwikkelde Bart van den Ouden en daarmee Cardo Architecten zich tot een all rounder met een niet aflatend enthousiasme voor zijn eigen vak. Ontwikkelingen volgt hij op de voet, altijd op zoek naar vernieuwing. Zo voorzag Cardo Architecten op de Rotterdamse Binnenweg een pand van 3D-ornamenten: exacte kopieën van de oorspronkelijke elementen die voorlopig weer even mee kunnen. En een historisch pand in Amsterdam wordt naar een ontwerp van Bart binnenkort op een prachtig manier verbouwd en uitgebreid. Rode draad door al het werk van Cardo bij nieuwbouw, verbouw of renovatie: het resultaat moet passen in de omgeving en naar wens zijn van de klant.

Prijswinnaar

Bij Cardo Architecten komen passie en professionaliteit samen. Bart van den Ouden is een architect die van vele markten thuis is en van afwisseling houdt. Of het nu om een ‘kleinere klus’ gaat voor een particulier of een (mega-) project voor bijvoorbeeld een woningcorporatie, zijn hart gaat er sneller van kloppen. ‘Het is heerlijk om aan de tekentafel te zitten en te werken aan een project. Eigenlijk ga je met elk object het gesprek aan: waar moet dit komen, waar dat, hoe gaan we een oplossing voor dit probleem bedenken? Al tekenend kom ik tot de antwoorden en gaat een project steeds meer leven.’ Hoezo gedreven? Niet zo gek dus dat Cardo Architecten twee prijzen op zijn naam heeft staan.

In 2007 won Cardo Architecten een prijs voor een krachtig en prachtig vormgegeven woontoren in een nieuwbouwwijk in Gorinchem. Daar kwam de architectenprijs 2016-2017 bij voor een bedrijfsgebouw in de buurt van Maastricht. Deze is ontworpen in de geest van architect Le Corbusier, één van de inspirators van het architectenbureau.